Alegeri sau decizii – NLP Integrativ

Alegeri sau decizii

Aleg sa fiu sanatos
December 29, 2017
Tentatii si obiceiuri negative
January 1, 2018
Show all

Alegeri sau decizii

Cand decizi spargi un ghinion, cand alegi chemi un noroc! – Andy Szekely

Am observat cu totii ca, in cele mai multe dintre zile, pe prima pagina de cautare a binecunoscutului Google apare cate un desen reprezentand personalitatea zilei. Astazi este ziua papusii Barbie. Nu mi-ar fi retinut prea mult atentia, dar “intamplarea” face sa aiba acelasi an de nastere cu mine. Si atunci mi-am dorit sa stiu mai multe despre istoria acestei papusi celebre. Am citit lucruri interesante, unele noi pentru mine, altele cunoscute. Am fost si eu, in calitate de mamica, un cumparator al papusii si al accesoriilor sale. Ba mai mult decat atat, la inceputul anilor 90 cand la noi nu se gaseau inca trusourile complete, am crosetat pentru papusa fiicei mele, Ioana, tot felul de hainute la moda.

Am aflat ca in Mexic, de exemplu, Barbie are propriul premiu, care este decernat in fiecare an femeilor ce au rol inspirational in comunitate.

Cel mai mult, din tot ce am citit, mi-a placut chiar motivul pentru care creatoarea, Ruth Handler, a lansat aceasta papusa: “Intreaga mea filozofie legata de Barbie a fost ca prin intermediul papusii, fetitele sa poata fi orice si-ar dori sa fie. Barbie a reprezentat intotdeauna faptul ca femeia are posibilitatea de a alege.” Si fraza asta m-a dus cu gandul la decizii si alegeri.

Ne este oare tuturor suficient de clara diferenta intre decizii si alegeri?

Unul dintre mentorii mei, Jim Rohn, spunea: “Decision making can sometimes seem like inner civil war.” – “Luarea deciziilor poate parea uneori ca un razboi civil interior.”

As putea sa spun ca atunci cand decid ceva, practic fac o alegere. In acelasi timp cand fac o alegere, iau o decizie… Hmm… Intram intr-un cerc si ne complicam existenta. Hai sa o luam pas cu pas.

Alegeri sau decizii, oricare ar fi ele, fac parte din viata noastra permanent. Am fost inzestrati cu gandire (logica, creativa, de ansamblu, strategica, reflexiva – sa enumeram doar cateva aspecte ale gandirii umane) si ori de cate ori apare in viata noastra o intrebare, simpla: Ce mananc astazi la pranz? sau complexa: Este cazul sa imi schimb locul de munca sau chiar profesia? suntem in fata unei analize care va dura 2o de secunde, 2 minute sau cativa ani… in urma careia va trebui sa facem o alegere, respectiv sa luam o decizie. Of! Cred ca nu ne-am lamurit prea bine!?…

Asa “pierduta” eram si eu, nu de mult. Ba mai rau, nici nu ma intrebam daca este vreo diferenta, pentru ca pur si simplu nu intelegeam la ce mi-ar fi folosit. Pana cand intr-o zi am ajuns la un seminar, unde am primit o brosura (pe care mai tarziu autorul a transformat-o intr-o carte). Intre timp am interactionat mai mult cu el (am fost in Bootcamp) si am lamurit dilema. Este vorba de Andy Szekely si cartea “Decizii radicale pentru oameni destepti”.

Inainte de a intra in detalii si de a impartasi ceea ce am invatat de la Andy si am putut aplica si mai bine dupa ce am trecut prin modulele NLP, poate ai vrea sa stii cu ce te poate ajuta pe tine aceasta poveste. Am intalnit in drumul meu multi oameni cu dificultati destul de mari in a face alegeri si a lua decizii, iar eu am fost, pana la un moment dat, unul dintre ei. Pentru cei care inca mai sunt in acel loc, acest articol vrea sa fie o mana de ajutor, un sumar ghid. Vei putea sa-l completezi apoi, daca simti nevoia sau cand vei fi pregatit, cu lectura cartii si cursuri NLP. Cartea este mai mult un instrument de lucru decat o simpla lectura, iar cursurile NLP sunt o experienta unica, in vaiata oricui alege sa porneasca pe drumul deschis de ele.

Dar sa incepem sa ne lamurim care este treaba cu deciziile si alegerile!

Cartea incepe cu o parabola, a Cliff Diver-ului (cel care sare de pe stanci inalte aflate la marginea oceanelor). Metafora este ca un avertisment pentru alegerile pe care le facem si deciziile pe care le luam. (Vedeti? Deja apare o diferenta: alegeri – facute, decizii – luate). Scopul ei este de a ne introduce cele doua invataturi esentiale pe care Andy doreste sa ni le transmita:

1. Cand te afli pe stanca, pregatit sa sari este bine sa iti amintesti ca TU ai luat DECIZIA sa nu te multumesti cu cel care ai fost (campionul de anul trecut).

2. Cand te afli pe stanca, pregatit sa sari doar TU esti cel care ALEGI momentul sariturii (iar acest moment tine cont de multe informatii: viteza vantului, uralele multimii, frica,…).

Si o a treia invatatura care le cuprinde pe amandoua : INCREDEREA CA TOTUL VA FI BINE!

In cele trei parti ale cartii, Andy te poarta de mana prin tehnicile luarii deciziilor radicale, mtodele de a face alegeri intelepte si un program de 30 de zile de aplicare a acestora.

Despre decizii afli ca sunt importante cand VREI sa o rupi cu trecutul. In cazul deciziilor, intrebarile pe care ti le autoadresezi sunt mult mai importante decat raspunsurile pe care le cauti. Apoi ai la dispozitie chiar si un decalog al deciziilor destepte: decizia autenticitatii, decizia generarii de valoare, decizia independentei financiare, decizia performantei personale (energie, vitalitate, obiceiuri), decizia responsabilitatii personale, decizia implinirii relationale prin iubire… toate exemplificate cu povesti si parabole foarte sugestive.

Si astfel afli ca pe masura ce inveti sa iei decizii, vei lua tot mai putine, pentru ca ele se vor transforma in alegeri. Vei invata sa gasesti mereu 3 cai de actiune posibile, sa le ierarhizezi si sa actionezi. Vei obtine in final o abilitate demna de invidiat: claritatea structurii gandurilor, un prim pas catre controlul mental.

Despe alegeri afli ca sunt esentiale cand VREI sa-ti creezi viitorul. Afli ca ceea ce a explicat Stephen R. Covey  in cartea sa “Seven habits of highly effective people” este esential pentru a invata sa faci alegeri, si anume: ca in orice interactiune a noastra cu exteriorul, intre stimul si raspuns exista un spatiu (un interval de timp). In acel spatiu se afla libertatea si puterea noastra de a alege raspunsul. In raspunsul nostru se afla maturitatea si fericirea noastra. Afli apoi ca cea mai importanta lectie despre alegerile intelepte este: “doar un om care  traieste aliniat cu propriile valori poate face alegeri intelepte“.

Si afli care sunt cele doua intrebari cheie pentru a face alegeri intelepte:

1. Ce este cu adevarat important aici?

2. Ce vreau eu de fapt sa obtin pentru mine?

In final intelegi diferenta esentiala dintre decizii si alegeri.

Si atunci de ce mai ai nevoie de NLP?

NLP-ul (neuro linguistic programing = programarea neuro-lingvistica) iti ofera acele metode simple si clare prin care sa elimini convingerile limitative care te impiedica sa iei decizii radicale si sa-ti lamuresti, dar mai ales sa-ti ierarhizezi, valorile personale, lucru esential pentru a putea face alegeri intelepte.

Am mai vorbit in alte articole si vom mai vorbi despre aceste metode: Cercul excelentei, Recadrarea, Ancorarea, Linia timpului, Metafore terapeutice… de asemenea voi continua sa-ti recomand carti si filme care iti pot fi de ajutor sau iti pot servi de inspiratie. Insa experienta traita pe propria piele ( ce vezi, ce auzi, ce simti…) nu se compara cu nimic altceva, asa ca te indemn sa iei in consideratie participarea la cursurile de NLP, cel putin la etapa de Practitioner.

Pentru ca vorbeam de resurse iti recomand filmul: Bedrooms (Dormitoare) 2010

si cartile: “Decizii radicale pentru oameni destepti” – Andy Szekely, “First things first”” si “7 obieiuri ale oamenilor eficienti” – Stephen R. Covey, “The paradox of choice” – Barry Schwartz, “Business decisions, human choices” – Lloyd C. Williams… cam multe titluri in limba engleza…!? Vezi tu, in dezvoltare personala ai sa intalnesti inca, cea mai mare parte din resursele valoroase (mai ales cele scrise), netraduse in limba romana. Asta este o realitate care necesita o alegere sau poate o decizie… tu stii cel mai bine ce si cum.

Iti doresc sa iei cat mai multe decizii curajoase si sa faci cat mai multe alegeri intelepte!