Certitudini – NLP Integrativ

Certitudini

Liber
November 2, 2018
Fie-ti mereu paharul…
January 6, 2019
Show all

Certitudini

si Incertitudini…

Unul dintre cele mai importante aspecte din viata oamenilor este construirea crezurilor. Crezurile sunt regulile dupa care ne traim viata. Acestea pot fi eliberatoare si stimulative, oferindu-ne ocazia sa ne indeplinim scopurile, visurile… sau pot fi obstacole in calea noastra, facandu-ne sa credem ca nu suntem capabili.

Asa cum spunea si Henry Ford “Daca tu crezi ca poti sau daca tu crezi ca nu poti, oricum ai dreptate.” Atat de puternica este influenta crezurilor, care se manifesta prin modul de gandire, prin ceea ce simtim, cum actionam si, in final, prin anumite rezultate.

Cei mai multi dintre noi ne construim limitari (crezuri/credinte limitative) inca din frageda copilarie ascultand ceea ce ne spun parintii sau educatorii: “nu esti destul de bun la matematica”, “nu esti bun la sport”, “nu esti destul de destept”, “nu esti destul de talentat”… si functionam astfel incat imdeiat ce ajungem sa credem ceva, vom cauta modalitati prin cae sa dovedim ca este adevarat.

Cand in sfarsit ne dam seama ca nu ne indreptam in directia dorita, vrem sa ne schimbam actiunile. Pentru a produce insa orice fel de schimbare, este necesar sa ne schimbam crezurile, cu altele noi, care vor sustine in viitor schimbarea pe care o facem in actiuni sau in gandire. Dar ca sa poti schimba un lucru, intai trebuie sa-l cunosti foarte bine. Functionarea crezurilor poate fi explicata foarte bine cu SUBMODALITATI… vi le mai aduceti aminte din articolul trecut? (Daca nu, ati putea sa-l cititi acum si sa reveniti apoi sa continuati cu acest articol).

Sa luam un exeplu simplu: la intrebarea “Credeti ca soarele va rasari maine?”, majoritatea oamenilor vor raspunde “Da“. Dar inainte de a rosti raspunsul, cu o anumita tonalitate a vocii, ne formam in mintea noastra imaginea despre soare, cum va arata maine la rasarit si undeva in corp vom simti o senzatie care este asociata cu CERTITUDINEA, stiind ca acest lucru este adevarat. Acesta este un ghid pentru comportamentul nostru si ne permite sa ne planificam actiunile.

Cum creati certitudinea

Cand raspundeti la intrebarea “Credeti ca soarele va rasari maine?”, ganditi-va in ce loc se formeaza imaginea soarelui in mintea voastra; este la dreapta sau la stanga; la ce distanta; de ce marime; in miscare sau statica; auziti si un sunet?… Priviti imaginea din mintea voastra si dublati-i dimensiunile. Senzatiile atatsate imaginii se vor intensifica. Observati unde se afla aceste senzatii in corpul vostru si incotro se indreapta. Astfel ati inceput sa acordati atentie submodalitatilor unui crez puternic, o certitudine.

Acum pentru cateva clipe priviti in alta parte si limpeziti-va mintea.

Reveniti si ganditi-va la ceva de care va indoiti, dar nu complet. Ar putea fi de exemplu ce veti primi cadou de ziua de nastere de la o anumita persoana.

Din nou, pentru cateva clipe, priviti in alta parte si limpeziti-va mintea. Reveniti apoi la imaginea soarelui care va rasari maine si comparati-o cu imaginea cadoului pe care credeti ca o sa-l primiti. Unde sunt plasate imaginile; care sunt diferentele de pozitie, de distanta, de marime… Cum sunt vocile asociate acestor imagini?… Puteti sa analizati cat mai in detaliu (din punct de vedere al submodalitatilor) aceste doua crezuri: certitudinea si incertitudinea.

“Lucrul ciudat in legatura cu oamenii este ca ei sunt intotdeauna siguri asupra lucrurilor de care sunt nesiguri.”-Richard Bandler

Dar, …cand cunoasteti bine diferentele dintre cele doua, aveti deja un control. Acesta va va permite sa faceti schimbarile pe care vi le doriti.

Alegeti-va o problema pe care credeti ca o aveti. Incepeti aborbdarea ca si in cazul rasaritului soarelui; probabil credeti ca veti avea aceasta problema si maine. Vedeti problema in locul incare se afla crezul vostru legat de soare si spuneti: “M-am saturat de asta”. Oamenii se schimba de obicei cand decid ca nu se mai poate, ca le-a ajuns. Unii insa pot fi incredibil de frustrati si totusi nu s-au saturat inca de problemele lor.  Dar asupra acestui aspect vom reveni in alt articol…

Voi ati decis ca vreti sa scapati de problema la care v-ati gandit, asa ca haideti sa analizam de ce anume vreti sa scapati si cu ce vreti sa inlocuiti.

Priviti acest crezd espre cum problema voastra o sa va insoteasca pana la sfarsitul vietii (in cazul in care ar ramane o certitudine). Impingeti imaginea din locul alocat certitudinii, in cel al incertitudinii ( va amintiti? cel aclocat lucrului de care nu erati prea siguri… cadoul de ziua voastra). Acum nu mai este o certitudine ca veti avea acesta problema. Puteti sa spuneti: “poate ca da, poate ca nu”. Mutarea imaginii trebuie facuta repede si sa o duceti la cat mai mare distanta de voi. (Va imaginati o distanta de cam 6 metri in fata voastra).

Apoi procedati invers cu ceea ce va doriti sa credeti. Cu crezul care vreti sa inlocuiasca problema pe care tocmai ati transformat-o in incertitudine. Adica aduceti imaginea voastra fericit si multumit ca ati rezolvat problema, pe locul crezului puternic, al certitudinii.

Practicand acest exercitiu veti observa ca aveti un plan ce poate fi aplicat pentru a va ajuta sa aveti asteptari optimiste pentru viitor. Cand veti detine controlul asupra a ceea ce credeti, puteti incepe sa generati crezuri pline de resurse, care sa va ajute sa traiti mai fericiti. Pentru ca cele mai multe probleme din viata noastra se intampla doar in mintea noastra, pentru ca sunt legate de perceprea trecutului si viitorului, acestea existand doar in mintea noastra sub forma de amintiri sau visuri.

Sa sumarizam pasii exercitiului nostru de astazi, de schimbare a crezurilor:

1. Gandeste-te la un crez limitator pe care nu vrei sa-l mai ai.

2. Gandeste-te la un crez plin de resurse pe care iti doresti sa-l ai.

3, Studiaza submodalitatile certitudinii si incertitudinii pe care le-ai analizat deja (exerctiul cu soarele= certitudine si cadoul= incertitudine). 

4. Imagineaza-ti cum imaginea corespunzatoare crezului de care vrei sa scapi se distanteaza foarte rapid (fulgerator) ajungand in pozitia incertitudinii.

5. In acelasi timp imagineaza-ti cum crezul plin de resurse se apropie foarte rapid ocupand pozitia certitudinii.

6. Repeta pasii 4 si 5 de cateva ori in ritm tot mai rapid.

Si sa nu uitam de povestea zilei:

Capitolul 1 din viata mea: Merg pe aceeasi strada.Exista o gaura adanca in trotuar. Pretind ca nu o vad. Cad din nou in ea. Sunt pierdut … sunt neputincios. Nu este vina mea. Imi ia o gramada de timp sa gasesc o cale de iesire.
Capitolul 2 din viata mea: Merg pe aceeasi strada.Exista o gaura adanca in trotuar. Ma prefac ca nu o vad. Cad din nou in ea. Nu pot sa cred ca sunt in acelasi loc. Dar, nu este vina mea. Inca ma nevoie de o lunga perioada de timp pentru a iesi.
Capitolul 3 din viata mea:Merg pe aceeasi strada.Exista o gaura adanca in trotuar. Vad ca este acolo. Totusi cad in ea. Este un obicei. Ochii mei sunt deschisi. Stiu unde sunt. E vina mea. Ies imediat.
Capitolul 4 din viata mea: Merg pe aceeasi strada.Exista o gaura adanca in trotuar. O ocolesc.
Capitolul 5 din viata mea: in sfarsit merg pe o alta strada.” – Portia Nelson (There’s a Hole in My Sidewalk)

Si daca va doriti sa aflati aceasta poveste intr-un context mai amplu, ascultati programul lui Wayne Dyer “Mastering the Art of Manifesting”, in care el citeste povestea pe la minutul 28-29.

Auditie placuta!