Cultiva obiceiuri bune… – NLP Integrativ

Cultiva obiceiuri bune…

Sa nu ne mai temem de stres
February 19, 2018
Cum iti poti schimba lumea
March 19, 2018
Show all

Cultiva obiceiuri bune…

In orice punct al vietii ne-am afla, am ajuns aici pentru ca am facut ceva cu consecventa. Iar daca ne gandim la o anumita realizare (am invatat un sport, am fost promovati, am luat un examen, am facut o achizitie importanta sau o excursie memorabila) ne vom aduce cu siguranta aminte bucuria pe care am simtit-o.
Pe tot acest parcurs de la dorinta la realizare, am desfasurat un intreg lant de actiuni pe care le-am facut zile la rand, poate chiar ani, care in acest timp au devenit obiceiuri. Iar daca am reusit sa obtinem rezultatul pe care l-am dorit, cu siguranta ca obiceiurile noastre au fost bune!
Spre exemplu, ca sa invatam sa citim, am exersat zi de zi pentru o lunga perioada de timp. Sigur ca a fost foarte dificil la inceput si ca de multe ori am fost descurajati (mai ales cand am incercat pentru prima data sa citim subtitrarea unui film, care se schimba foarte repede!) insa consecventa ne-a condus la reusita. Atat de mult ne-am dorit sa putem citi si noi “scrisul”, incat n-am abandonat exersarea si, pana la urma, am reusit!
Ceea ce castigam atunci cand ne indeplinim obiectivul ne motiveaza sa perseveram in bunul obicei, iar perseverenta ne aduce din ce in ce mai aproape de reusita noastra.

Cu alte cuvinte, succesul ne motiveaza iar motivatia ne aduce succesul – acesta este spirla ascendenta a succesului.

Primul si cel mai important pas este sa identificam ce ne dorim: care sunt obiectivele noastre?
Cand pornim intr-o calatorie, este necesar sa stim exact unde dorim sa ajungem.
Cu cat obiectivul este exprimat mai bine sub aspectul beneficiilor pe care le vom obtine prin indeplinirea lui, cu atat vom vom fi mai motivati si vom sti mai bine ce avem de facut. Acordati-va timp suficient de reflectie asupra felului in care viata voastra se va schimba: unde veti fi? Ce vedeti in jurul vostru si pe cine? Ce spuneti si ce faceti dumneavoastra si cei din jur, odata ca v-ati indeplinit obiectivul? Ce se va intampla mai departe? In ce fel aceasta realizare va marcheaza urmatoarele etape ale vietii?
Cu cat raspundeti mai amanuntit, mai concret si mai exact la aceste intrebari, cu atat obiectivul devine el insusi mai tangibil. Un obiectiv bine conturat mental este pe jumatate realizat pentru ca va transmite deja intreaga energie de care aveti nevoie pentru a-l atinge.
O data ce am fixat foarte bine in constiinta noastra beneficiile pe care le vom avea cand vom reusi, trecem la pasul urmator:

Stabilim ce obiceiuri vom include in programul nostru zilnic
Ce anume vom incepe sa facem nou sau diferit in fiecare zi, pentru a transforma aceasta viziune in realitate?
Sa spunem, de exemplu, ca Mihaela isi doreste sa traiasca in Franta. Primul obiectiv al sau ar putea fi sa invete limba franceza, astfel incat sa poata aplica pentru un job. Asa ca Mihaela decide sa petreaca in fiecare zi 30 de minute invatand franceza dupa casete audio. Pentru a include acest nou obicei in rutina sa zilnica, Mihaela stabileste unde si cand va asculta casetele.

Facem o reevaluarea permanenta
Analizati-va realist programul si gasiti un interval de timp in care sa va puteti dedica exclusiv acestui nou obicei. De regula, este mai usor sa introducem noi obiceiuri in cea mai productiva perioada a zilei.
In exemplul nostru, Mihaela stie ca cel mai bine se concentreaza dimineata, pentru ca seara se simte obosita dupa o zi intreaga de munca, asa ca dimineata este cel mai bun moment pentru ea. Isi pregateste de cu seara materialele necesare urmand ca dimineata sa se trezeasca cu 30 de minute mai devreme pentru ca, dupa cafea, sa aiba timp sa se dedice invatarii.
Pe masura ce experimentati noul obicei, reevaluati-l! Ganditi-va cum va afecteaza. Daca observati ca este greu de mentinut, aflati care este cauza acestei dificultati. Poate ca v-ati propus un ritm nerealist, sperand sa faceti multe intr-un timp foarte scurt. In acest caz sarcina trebuie portionata in segmente mai mici, astfel incat sa devina posibil de indeplinit. Sau, daca noul obicei nu aduce progresul preconizat, intrebati-va ce a mers mai putin bine si ce poate fi imbunatatit astfel incat sa ne conduca spre rezultatul asteptat.
De exemplu, dupa ce Mihaela a ascultat casete de invatare a limbii franceze timp de trei saptamani, cate 30 de minute in fiecare dimineata, realizeaza ca uita unele din cuvintele pe care le-a invatat. Stiind ca isi aminteste mai multe cand ia notite, ea decide sa isi adapteze obiceiul si incepe scrie cuvintele noi si intelesul acestora intr-un caiet.

Practicam autodisciplina
Un studiu din 2012 arata ca pentru formarea unui obicei nou sunt necesare in medie 66 de zile consecutive. Ei bine, ca sa mentii un obicei timp de 66 de zile pana devine obisnuinta, este nevoie de autodisciplina.
Un sprijin foarte bun pentru intarirea autodisciplinei este  un colaj sau alta reprezentare vizuala a obiectivului propus, care sa fie atat de sugestiva incat, ori de cate ori este privita, sa retrezeasca toate senzatiile experimentate in etapa de setare a obiectivului.
Mihaela din exemplul nostru a creeat o Harta a comorii cu o noapte inante de a incepe sa invete franceza. A facut un colaj cu fotografii din Paris, incluzand si o fotografie cu un birou ca cel in care isi doreste sa lucreze. De fiecare data cand priveste imaginile, se simte entuziasmata de oportunitatile care i se vor deschide indata ce va vorbi franceza curent. Dupa doua saptamani de trezit mai devreme cu 30 de minute, incepe sa isi doreascasa sa doarma mai mult, dar indata ce priveste Harta comorii, isi aminteste care este scopul ei si imediat alege sa se trezeasca sa invete, amanand dormitul pentru sfarsitul saptamanii.

Cautam ajutor in jurul nostru
Pentru mentinerea obiceiului, putem primi un sprijin pretios de la cei din jurul nostru. Impartasiti-va obiectivul cu colegi si prieteni despre care stiti ca la randul lor sunt consecventi in obiceiuri bune. Entuziasmul este contagios si va puteti acorda un ajutor nepretuit in a va mentine motivati unii pe altii.
Si internetul abunda de resurse foarte interesante in sprijinul persoanelor care incearca sa dezvolte obiceiuri noi. O cautare rapida online va releva si mai multe idei pentru cultivarea bunelor obisnuinte.
Mihaela ii povesteste despre telul ei unei colege care este dispusa sa vorbeasca in franceza cu ea in timpul pranzului, cate o zi in fiecare saptamana, urmand ca in schimb Mihaela sa o ajute sa isi imbunatateasca limba engleza. In acest fel amandoua sunt motivate sa isi mentina obiceiul de a invata pentru ca isi pot monitoriza progresele si pot pune in practica ceea ce au invatat.
Obiceiurile, bune (ca si cele mai putin bune!), sunt instrumente extrem de puternice. Ele au darul de a ne aduce cu fiecare zi mai aproape de orice realizare.

Urmati acesti pasi pentru a va asigura ca obiceiurile bune dureaza:
1. Identificati ceea ce doriti sa obtineti,
2. Construiti obiceiuri bune in rutina de zi cu zi,
3. Reevaluati noile obiceiuri si ajustati-le,
4. Dezvoltati autodisciplina,
5. Cereti sprijin.
Cand decideti sa stabiliti noi obiceiuri, concentrati-va la cate unul o data. Un program supra-aglomerat de prea multe provocari in acelasi timp v-ar putea coplesi si va creste stressul, riscand sa va abandonati in vechile obiceiuri si renuntare.
Nu incetati sa va urmariti obiectivele si sa „tineti cat mai aproape” de ele!

Si pentru ca am pomenit de resursele bogate ale internetului, cateva dintre ele ar fi programele audio sau video ale lui: Stephen R. Covey (First thing first),  John Assaraf (How to set and achieve any goal you have in your life) ,  Wayne Dyer (Excuses begone!)…si carti de procurat din librarii: Stephen R. Covey “Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”, Brian Tracy “Incepe cu ce nu-ti place”…