Valoarea nepretuita a indoielii – NLP Integrativ

Valoarea nepretuita a indoielii

Cum iti poti schimba lumea
March 19, 2018
Schimba istoria
April 22, 2018
Show all

Valoarea nepretuita a indoielii

Cine spune ca atunci cand iei o hotarare, nu vei avea niciodata indoieli?
Hotararea si indoiala sunt antagonice si totusi se sustin una pe alta. Intre hotararile noastre si indoielile pe care le avem ulterior, exista o legatura directa, de sustinere!
Cu cat hotararea pe care o iei presupune o schimbare mai mare, cu atat este mai sanatos si normal sa te indoiesti, sa simti nevoia sa chibzuiesti. Sa iei hotarari fara sa evaluezi din cand in cand efectul lor asupra vietii tale, nu inseamna determinare, ci doar incapatanare si lipsa de flexibilitate.
Sa pornesti la un drum cu harta in rucsac si fara sa verifici vreodata reperele, este ca si cum n-ai avea nici un obiectiv si nici o harta. S-ar putea sa fie interesant, dar ai putea pierde mult timp pana sa gasesti o destinatie, sau sa ajungi la vreuna.
Filosoful englez Bertrand Russell spunea ca “Problema cu lumea asta este ca nebunii si fanaticii sunt intotdeauna siguri pe ei, in timp ce inteleptii sunt plini de indoieli”.

Evoulam in permanenta
Odata cu noi evolueaza si lentilele prin care vedem viata, valorile si credintele noastre si in consecinta si obiectivele pe care ni le propunem.
Atunci cand indoiala te opreste din drum, ai sansa sa stai si sa cugeti, sa cumpanesti asupra demersului tau. Daca decizi sa continui, in ciuda indoielilor pe care le ai, hotararea ta va castiga si mai multa putere, in timp ce indoilelile se vor risipi. Iar daca indoielile tale iti arata ca te indrepti catre o fundatura si este timpul sa schimbi directia, pune cu recunostinta in cutiuta cu instrumente pentru viata toata experienta culeasa pe acest drum, fara de care nu ai fi fost ceea ce esti acum… si schimba macazul!
Acelasi lucru se intampla si cand simti ca „motivatia” si “vointa” iti slabesc cand incerci sa implementezi un nou stil de viata: sa te lasi de fumat, sa mananci sanatos, sa faci sport etc.
Paritcipi la cate un work-shop de dezvoltare personala, citesti o carte, vezi un film si te simti motivat pana in panzele albe, pentru ca dupa cateva zile sa simti cum recazi in vechea ta rutina. Nimic mai natural: vechea rutina are beneficiul imens al confortului. Nu te duce in directia dorita, dar stii unde te duce, iar asta iti da o senzatie de siguranta. In plus, a relua vechile obisnuinte nu presupune nici un fel de efort de concentrare sau de atentie: la conducerea vietii tale este vechiul „tu”, ghidat de mecanisme inconstiente neschimbate. Toate bune si frumoase, daca doresti ca nimic sa nu se schimbe, insa pentru o viata diferita ai nevoie nevoie de mai mult de atat.

Miracolele sunt rezultatele micilor actiuni repetate zilnic
Daca iti imaginezi, cu admiratie ca domnul X (sau doamna Y) a reusit sa obtina ceea ce si-a dorit ocupand-se de orice altceva in afara de scopul pe care si l-a propus, sau plangandu-se oricui ca „este greu”, ca „sotul .. copilul.. soarta… ii sunt potrivnice” si asteptand ca altcineva sa ii rezolve problema, ori ca in timp ce nu facea nimic viata i s-a schimbat ca prin miracol, esti intr-o mare eroare.
Atunci cand ti se pare ca lucrurile se schimba ca prin miracol, inseamna ca nu ai observat, nu ai identificat inca mecanismele interne care au determinat schimbarea. Nu ai realizat cate resurse (energie, timp, curaj, incredere etc.) a consumat X sau Y pentru a ajunge la rezultatul dorit. Cu siguranta ca i-a fost greu si cu siguranta ca si oamenii de succes obosesc, se impiedica, se indoiesc si se tem ca oricare dintre noi. Diferenta este ca, de fiecare data se ridica, privind spre tinta pe care si-au propus-o si pornesc, cu mai multa hotarare, pe drumul spre ea. Cu cat investesti mai multe resurse intr-un obiectiv, cu atat hotararea ta va creste. Cu cat depasesti mai multe obstacole, cu atat te vei simti mai incurajat si mai de neclintit in ceea ce ti-ai propus.
Asta, desigur, daca stii ca ceea ce ti-ai propus este cu adevarat benefic pentru tine.

Principiul verificarii obiectivelor
Acest principiu este foarte important atunci cand iti doresti o schimbare.
Daca observi ca rezultatele pe care le doresti intarzie sa apara, intreba-te: „cum va fi viata mea atunci cand …” ( de exemplu, „voi avea cu 20 de kilograme mai putin”, „voi fi nefumator”, „voi avea independenta financiara” etc.). Ce voi vedea in jurul meu? Pe cine – ce fel de oameni? Ce aud, ce vad, ce simt atunci cand am o noua viata? Ce anume voi gandi, voi face, voi spune eu? Cum voi fi privit de cei dragi?  De cine va trebui sa ma despart si cu cine va trebui sa ma intalnesc? Ce vor simti sau ce vor gandi si ce imi vor spune sefii mei de acum, colegii, prietenii, familia? Sunt pregatit sa ma despart de unii dintre ei? Sunt pregatit sa renunt la ceea ce fac acum pentru a face altceva?
Mai concret: Dau cele de 30 de ore pe saptamana de pop-corn si televizor pe 30 de ore de citit si invatat? Sau pe 6 ore de sport, 18 de citit, 6 de intalniri cu prietenii si 6 de drumetii? S-ar putea ca raspunsul sa fie da, daca imi plac cartile, drumetiile si intalnirile cu prietenii si realizez cat de mult timp pierdeam la televizor.

Decizia
Sa iei o decizie este important, dar si mai important este sa faci fata provocarii de a ramane consecvent in ciuda indoielii, tentatiei de a renunta, a comoditatii, fricii de esec sau a fricii de succes…
Aminteste-ti ca a fi curajos nu inseamna a nu te teme, ci a-ti depasi frica si a actiona in ciuda ei, iar a ramane consecvent in hotararile tale, pastrand o doza sanatoasa de indoiala, este ceea ce te va mentine pe drumul catre atingerea obiectivelor care cu adevarat au valoare pentru tine.
Ia o decizie si da-ti voie sa de indoiesti de ea pentru a reveni de cate ori ai nevoie !

Sustine demersul tau cu orice carte sau film despre care auzi ca au dat rezultate in depasirea temerilor, schimbarea obiceiurilor, luarea deciziilor, cum ar fi: “Decizii radicale” de Andy Szekely, “Infometeaza egoul, hraneste sufletul” de Connie Miller,  “Uncertainty: Turning Fear and Doubt into Fuel for Brilliance” de Jonathan Fields, “Feel the fear and do it anyway” de Susan Jeffers sau filmele (pe care le gasesti subtitrate pe youtube) : Schimbarea cu Wayne Dyer, Poti sa-ti vindeci viata cu Louise Hay