Va propun sa ne imaginam ca fericirea este o ascensiune cu balonul, printre nori pufosi, intr-o superba zi de vara. Ati facut pregatiri minutioase de multa vreme, iar acum asteptati cu emotie si nerabdare sa inceapa calatoria, dar cand se da semnalul de start, balonul nostru ezita sa se ridice, sau se ridica foarte putin pentru a ateriza imediat inapoi, ca si cum ar fi prea greu. Este evident ca nacela e supraincarcata si a venit timpul sa renuntam la o parte din greutatile inutile. Care sunt acele lucruri pe care le puteti arunca peste bord ca sa va puteti inalta cu usurinta?
Daca ne privim atent, vom observa ca pastram in “nacela” multe lucruri care ne cauzeaza durere, stres si suferinta. Dar, incepand din acest moment, vom renunta la acele lucruri care nu ne mai ajuta si vom adopta schimbarea.
Sunteti pregatiti? Sa incepem!
1.Arunca repede nevoia de a avea intotdeauna dreptate
Parintele Cristian mi-a spus candva: “Cine are dreptate, ramane singur”. Au trecut multi ani pana am putut sa admit ca nu suport ideea de a gresi. Imi doream atat de mult sa am dreptate, incat ma luptam din rasputeri in dispute nesfarsite. Doar ca, de fiecare data cand castigam o polemica, pierdeam un prieten, energie si bucuria de a fi impreuna. Si credeti-ma, nu merita! Fiecare om, ca si mine, are dreptul la propria sa “harta”. Chiar si adevarurile mele s-au modificat in timp: ceea ce era valabil la 10 ani, la 20, la 30 si ce cred azi este cat se poate de diferit, din fericire! Si daca propriile “adevaruri” nu sunt imuabile, atunci de unde stiu ca adevarul meu de acum este mai “adevarat” decat al celorlalti?
2.Elibereaza nevoia de control
Oricat am incerca, nu putem controla Universul, Destinul sau Viata. Dar sta in puterea noastra sa facem ceva bun din ceea ce ne este dat. Nevoia de a controla oamenii sau cursul evenimentelor este absurda si epuizanta; ea vine din gandirea magica a copilului din noi, care credea in zane si vrajitoare, potiuni magice si baghete fermecate ca explicatie pentru ce se intampla in viata. Au succes nu cei care se zbat sa controleze evenimentele ci aceeia care le accepta si stiu sa ia din ele tot ce este mai bun. Da-ti voie sa cresti, amintindu-ti ca acel copil atat de nestiutor a gasit in timp calea sa devina adultul care esti azi. “Renuntand, lucrurile se intampla de la sine. Lumea e cucerita de cei care lasa lucrurile sa mearga de la sine, nu de cei care se opun din rasputeri. Viata este intotdeauna invingatoare.” Lao Tzu
3.Renunta sa invinovatesti
Renunta la nevoia de a gasi vinovati pentru ceea ce ai sau nu ai, pentru ceea ce simti sau nu simti. Cei care sunt responsabil sunt cei care detin puterea, iar atunci cand poti sa iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce simti, ceea ce faci si tot ceea ce se intampla in viata ta, iti recapeti puterea asupra destinului tau.
4.Elimina dialogul interior auto-distructiv
Gandurile auto-distructive, mai ales cele repetitive, sunt prima cauza a suferintelor noastre. Nu crede tot ceea ce mintea ta iti spune – mai ales daca este ceva negativ si auto-distructiv. Esti mult prea bun ca sa te lasi pacalit! “Mintea este un instrument superb daca o folosesti in mod corect. Daca e folosita gresit, insa, devine distrugatoare.” Eckhart Tolle.
5.Abandoneaza orice credinte limitative despre ceea ce poti sau nu poti face, ceea ce este posibil sau imposibil
Deja stii ca orice este posibil si ai nenumarate exemple in viata ta sau in biografia altora. Convingerile limitative te tintuiesc intr-un loc al neimplinirii. Desfa-ti aripile si zboara! ‘’O convingere nu este o idee retinuta de minte, este o idee care retine mintea.” Elly Roselle
6.Nu te mai plange
Inceteaza sa te mai plangi de acele multe, multe lucruri care te fac nefericit, trist si fara speranta – oameni, situatii si evenimente. Aminteste-ti ca nimeni nu te poate face nefericit, nici o situatie nu te poate face trist sau depresiv decat daca tu alegi sa se intample asa. Nu situatia respectiva este cea care provoaca sentimentele neplacute, ci felul in care alegi sa o privesti.
7.Renunta la luxul de a critica
Oricat de divers am arata si ne-am exprima, toti ne dorim aceleasi cateva lucruri simple: sa fim in siguranta, sa fim acceptati, sa iubim si sa fim iubiti. Cand critici, te simti mai presus decat cel criticat, iar asta te separa de ceilalti. Critica vine dintr-o comparatie prost inteleasa. Ea (comparatia) poate folosi ca etalon pentru evolutie, insa este important sa te compari intotdeauna cu tine si nu cu ceilati. Desavarseste-te pe tine fiind cat poti tu de bun in fiecare moment; ramai deschis, invata si experimenteaza!
8.Azvarle cat colo nevoia de a-i impresiona pe ceilalti
Renunta sa mai incerci atat de mult sa fii ceea ce nu esti, doar pentru a-i face pe ceilalti sa te placa. Metoda nu functioneaza, pentru ca in mod inconstient vei transmite semnale contradictorii. Aroga-ti dreptul divin, dobandit prin nastere, de a fii iubit exact pentru ceea ce esti. Pe masura ce te vei accepta lasand sa cada mastile una cate una, vei observa ca oamenii sunt din ce in ce mai atrasi de tine, fara sa faci nici un efort.
9.Abandoneaza rezistenta la schimbare
Schimbarea inseamna evolutie, chiar daca uneori nu iti vine sa crezi. Orice specie evolueaza prin adaptarea la nou. S-ar putea sa te temi ca nu vei face fata, dar aminteste-ti cat de mult te-ai schimbat de la 1 an pana acum, iar daca ai reusit cand aveai 1 an, ce te-ar mai putea opri acum?! Dumnezeu tine cu oamenii curajosi!
10.Arunca traista cu etichetari
Nevoia de a eticheta lucruri, oameni sau evenimente pe care nu le intelegi si care ti se par ciudate sau diferite s-ar putea sa iti vina din teama de nou. Ramai deschis si priveste lumea cu ochii curiosi ai celui care inca mai are de invatat ca sa poti primi darurile neasteptate ale vietii. “Cea mai grava forma de ignoranta este sa respingi ceva despre care nu stii nimic.” Dr. Wayne Dyer
11.Lasa la sol temerile
Pare simplu de spus si tare greu de facut. Insa, daca realizezi ca teama este doar o iluzie, ca de fapt ea nu exista in sine, ci doar ca si creatie a ta, ca este doar in mintea ta, ea devine lesne de gestionat. Ajusteaza interiorul si exteriorul se va aseza de la sine. “Singurul lucru de care trebuie sa ne fie teama este frica insasi.” Franklin D. Roosvelt.
12.Renunta la justificari
Pune-le sa-si faca bagajele si concediaza-le, nu mai ai nevoie de ele! De multe ori ne limitam din cauza noianului de justificari in spatele carora obisnuim sa ne ascundem, ca sa nu facem nimic. In loc sa crestem si sa lucram la a ne imbunatati pe noi insine si vietile, ne cramponam si ne blocam singuri, folosind tot felul de justificari care in 99,9% din cazuri, nici macar nu sunt reale.
13.Abandoneaza incarcatura trecutului
Stiu ca este tare dificil, mai ales cand trecutul pare mult mai bun decat prezentul, iar viitorul pare infricosator. Doar ca momentul prezent este tot ce ai si tot ce vei avea vreodata. Pe vremea cand era Prezent, ai facut acelasi lucru: l-ai ignorant, iar acum a devenit un Trecut dupa care tanjesti. Fii prezent in tot ceea ce faci, traieste fiecare clipa, caci viata este o calatorie si nu o destinatie. Mentine o viziune clara pentru viitor, pregateste-te si foloseste experienta acumulata, dar fii mereu prezent aici si acum. ”The past is history, the future is still a mystery and today is a gift- that is why it is called the Present” – Kung Fu Panda (Trecutul este istorie, viitorul este inca un mister, iar azi este un dar, de aceea este numit “prezent” – in limba engleza “present” inseamna si dar)
14.Taie franghiile de atasament
Intreaba-te de ce ai nevoie cu adevarat si detaseaza-te de lucrurile inutile. Sa privesti lumea detasat, nu inseamna sa renunti la iubire. Dragostea si atasamentul nu au nimic in comun, caci dragostea inseamna daruire pura, pe cand atasamentul inseamna sa pastrezi cu orice pret. In timp ce atasamentul vine din teama, dragostea este pura, buna si generoasa; iar acolo unde este dragoste nu poate exista si frica.
15.Renunta sa-ti traiesti viata dupa asteptarile altora
Adesea oamenii traiesc o viata care nu este a lor. Urmeaza scenarii de viata dupa prescriptiile altora care, chiar daca sunt bine intentionati, nu sunt intotdeauna si cei mai competenti: familia, prietenii, profesorii, guvernul sau media. Ne ingoram chemarea interioara fiind preocupati sa traim in conformitate de asteptarile celorlalti si pierdem contactul cu noi insine: uitam ce ne face fericiti, renuntam la vise si nu ne mai recunoastem propriile nevoi, pentru ca in cele din urma sa ne pierdem pe noi insine.
Cum este acum? Te poti ridica? Mai este ceva care simti ca te retine la sol? Chiar daca mai simti asta, acum ai vazut c ear fi util sa arunci din nacela si poti sa continui singur. E o munca permanenta, pentru ca unele din aceste lucruri aruncate peste bord mai lasa in urma “surori” mai mici, care mai capata din cand in cand greutate.
Dar vei vedea ca merita! Cand reusesti sa te inalti, privelistea e minunata, peisajele de exceptie si sentimentele incomparabile cu ceva trait mai inainte.
Iti doresc din toata inima mult succes!