Schimba-ti istoria personala!
Ca sa invatati cum puteti incepe sa schimbati modul in care ganditi si simtiti in legatura cu trecutul, prezentul si viitorul vostru, aveti nevoie sa va idenificati propria linie a timpului. (Linia Temporala). Devenind constienti de modul in care va reprezentati timpul, va fi mult mai usor sa schimbati modul in care simtiti. Veti putea sa faceti schimbari subconstiente, invatand sa ganditi diferit. Veti fi capabili sa faceti acest lucru devenind constienti de modul in care folositi submodalitatile pentru a face schimbari si invatand cum sa creati sentimente noi si sa le atasati de ganduri noi. Veti descoperi ca sunteti capabili sa schimbati modul in care ganditi despre viata voastra si despre toate momentele ei.
Deci sa vedem cum este cu Liniile Temporale
Liniile temporale se refera la capacitatea noastra de a codifica timpul. Noi gandim despre timp in anumite moduri. Imaginile despre trecut se afla in alt loc decat imaginile despre viitor, in mintea noastra.
De exemplu, ganditi-va la cum v-ati spalat pe dinti, dimineata, cu 5 ani in urma si observati unde se formeaza aceasta imagine in mintea voastra. Apoi amintiti-va cum v-ati spalat pe dinti ieri, ganditi-va ca va spalati acum si imaginati-va cum va spalati maine dimineata, apoi peste 5 ani. Observati fiecare imagine si locul ei. Daca trageti o linie imaginara de la cea mai indepartata amintire din trecut, prin evenimentul prezent si pana la cel mai indepartat eveniment imaginat in viitor, aceasta este Linia voastra Temporala si va arata cum percepeti timpul din punct de vedere spatial.
Exista doua categorii principale de linii temporale, prin care oamenii isi reprezinta timpul:
-“in timp” : viitorul in fata noastra, prezentul in interiorul nostru si trecutul in spatele nostru
-“prin timp”: viitorul in fata noastra spre dreapta, prezentul in fata noastra drept inainte, si trecutul in fata noastra spre stanga.
Aceste diferente se manifesta printr-o forma diferita de abordare a timpului.
De exemplu, oameniii care codifica timpul “in timp” nu isi amintesc prea mult despre trecut, il lasa “in urma” lor. Ceilalati isi amintesc usor tot felul de detalii despre trecut si tind sa fie niste persoane metodice.
Asa cum am spus vom folosi aceste lucruri ca sa putem schimba ceea ce nu ne place sau nu ne mai este de folos in gandirea noastra.
De obicei, primul lucru peste care oamenii au nevoie sa treaca sunt sugestiile negative. Le-am acumulat incepand de la nastere in procesul de cunoastere al lumii inconjuratoare fie de la cei care ne-au crescut si educat fie din proprie experienta. Dar ca sa putem avea convingeri pozitive, avem nevoie sa le indepartam pe cele negative.
Cum facem?
Primul lucru este sa punem sugestiile negative in trecut si sa le lasam acolo. Putem incepe cu cele preluate de la altii sub forma diferitelor replici auzite de la : mama, tata, matusa, sora, vecina, colegul de clasa… de tipul: esti urata, nimeni nu te va iubi, nu esti destul de inteligent, esti neindemanatic… Mai ales ca unele dintre ele ne-au devenit atat de familiare ca nici nu mai stim ca nu sunt ale noastre sau de la cine au venit…
Exercitiu pentru depasirea sugestiilor negative
1. Ganditi-va la un lucru negativ pe care vi l-a spus cineva sau pe care vi-l spuneti voi insiva.
2. Ganditi-va la cineva despre care sunteti sigur ca v-a mintit si amintiti-va cum v-a spus acea minciuna.
3. Observati submodalitatile minciunii, apoi ale sugestiei negative (imagine, culori, distanta, sunet, inrtensitate, sentimente…)
4. Puneti sugestia negativa pe locul minciunii, cu toate submodalitatile corespunzatoare, astfel incat sa va ganditi la asemenea sugestii in acelasi fel ca la o minciuna.
Schimband aceste crezuri vechi vom vedea cu alti ochi viitorul, dar putem spori beneficiul acestei schimbari prin adaugarea unei sugestii pozitive, care sa ne schimbe perceptia despre trecutul nostru. O modalitate de a face acest lucru este sa folosim liniile temporale.
Exercitiu pentru construirea sugestiei pozitive (schimbarea istoriei personale)
1. Ganditi-va la o sugestie folositoare in care vreti sa credeti.
2. Imaginati-va ca va deplasati inapoi pe linia vostra temporala, va opriti la un moment cand erati la o varsta frageda si auziti o persoana foarte convingatoare, pe care ati crezut-o, care va spune aceasta sugestie folositoare.
3. Din interiorul acelei experiente trecute, imaginati-va ca mergeti pe linia temporala si parcurgeti fiecare experienta pana in pprezent, avand acest crez nou; observati cum se schimba lucrurile si cum va simtiti diferit in lumina acestui nou crez.
4. Cand ajungeti in prezent, puteti sa repetati procesul si pentru alte sugestii si observati cum de fiecare data va simtiti mai bine in legatura cu trecutul si cu cine sunteti in prezent.
Incheiem intalnirea noastra saptamanala cu povestea zilei, o poveste despre schimbare: Morcovii, ouale si boabele de cafea
“O tanara a mers la bunica ei si i-a povestit despre viata sa si despre lucrurile grele pe care le are de infruntat. Nu mai putea, vroia sa se dea batuta. Se saturase sa se tot lupte. Se parea ca ori de cate ori reusea sa rezolve o problema, alta noua ii lua locul.
Bunica a dus-o la bucatarie. A umplut 3 vase cu apa si le-a pus pe foc. Cand apa din ele a început sa fiarba, in primul vas a pus morcovi, in al doilea oua, iar in ultimul cafea macinata. Le-a lasat sa fiarba fara sa spuna nimic.
Dupa 20 minute a oprit focurile. A scos morcovii pe o frafurie, a scos ouale si le-a pus într-un bol si a turnat cafea intr-o cana.
Întorcandu-se spre fata a intrebat-o: Spune-mi ce vezi?
Morcovi, oua si cafea, a raspuns fata.
Bunica a adus-o mai aproape si a rugat-o sa atinga un morcov si sa-i spuna ce simte. Fata a remarcat ca acesta era moale. Apoi bunica i-a spus sa curete un ou de coaja. Facand aceasta, fata a observat ca oul este acum tare. In final, bunica i-a spus sa guste din cafea. Fata, zâmbind, a savurat o inghititura din cafeaua cu o aroma imbietoare.
Curioasa, fata a intrebat: Ce înseamna toate acestea?
Bunica i-a explicat ca toate cele 3 lucruri au avut parte de aceeasi “adversitate”, apa fiarta. Fiecare dintre ele a reactionat insa diferit:
• Morcovii au fost la inceput tari si puternici, dar apa fiarta i-a inmuiat si au devenit slabi.
• Oul a fost fragil. Coaja lui subtire i-a protejat lichidul interior, dar dupa ce a fiert, continutul sau s-a intarit.
• Boabele de cafea macinate au fost unice. Dupa ce au fost fierte, ele au schimbat apa.
Care dintre ele esti tu? a intrebat bunica. Când adversitatea bate la usa ta, tu cum raspunzi? Esti un morcov, un ou sau un bob de cafea?
Gandeste-te si tu: Care sunt eu?
• Sunt morcovul care pare puternic, dar durerea si adversitatea ma fac sa imi pierd puterile, sa devin fragil?
• Sunt oul care porneste la drum cu o inima maleabila, care se schimba cu caldura? Am un spirit fluid care dupa o moarte, o despartire, probleme financiare sau alte greutati se aspreste? Exteriorul meu e mereu acelasi, dar in interior zace o inima impietrita?
• Sunt precum boabele de cafea? Atunci când apele devin fierbinti reusesc sa schimb situatiile din jurul meu si sa dau tot ce am mai bun din mine?
MORALA
Cum faci fata adversitatii? Esti un morcov, un ou sau o boaba de cafea?”
Poate ca ai parte de destula bucurie care sa te faca dulce, de suficiente incercari care sa te faca puternic, de suficienta tristete care sa te faca uman si de suficienta speranta ca sa te faca fericit.
Cei mai fericiti oameni nu au neaparat cel mai bun sau cel mai mult din toate; dar ei stiu sa beneficieze din plin de tot ceea ce le apare in cale.