Asset 1@1xsAsset 1@1xsAsset 1@1xsAsset 1@1xs
  • Home
  • Asociatia NLPi®
    • AproNLPi®
    • Echipa Traineri NLPi®
  • Cursuri si formari
    • NLP Practitioner
    • Master NLP
    • Trainer NLPi®
    • Coaching NLPi®
    • NLP Cuplu
    • NLP Family
    • NLP pentru copii
    • NLP pentru adolescenti
    • Tabara NLPi®
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • Cursuri NLP Practitioner
  • Cursuri Master NLP
  • Formare Trainer NLPi®
  • Coaching NLPi®
  • NLP Cuplu
  • NLP Family
  • NLP pentru copii
  • NLP pentru adolescenti
  • Tabara NLPi®
  • Blog
  • Traineri
  • Contact
Fericirea la un gând distanță
March 3, 2014
Cartea cu povesti
June 10, 2015

Amintiri

May 11, 2015

Un alt lucru care merita abordat, daca vrem sa depasim anumite situatii sau probleme, ar fi amintirile negative. Toate amintirile negative exista pentru ca noi nu vrem cu nici un chip sa renuntam la ele.

Este important sa ne ocupam mai ales de amintirile care ne bantuie cu regularitate. In acelasi timp, este util sa ne amintim ca cel mai important lucru in legatura cu trecutul este ca A LUAT SFARSIT. Daca nu este asa, inseamna ca ceva din mintea noastra nu este chiar in ordine. Ne amintim fiindca nu vrem sa renuntam la acele amintiri. Nici un om nu este insa scutit de astfel de situatii.

Primul pas pe care ai nevoie sa-l faci, pentru a depasi amintirile negative, este sa le privesti pentru ultima oara exact asa cum le-ai vazut in mintea ta mereu. Vei putea observa ca aceste amintiri sunt in marime naturala (imaginile se formeaza in imaginatia ta in marime naturala). Nu sunt doar o imagine mica si estompata sau difuza. Totul arata ca si cum te-ai afla acolo, in situatia de atunci. Cand oamenii nu reusesc sa renunte la unele obiceiuri, se intampla asa pentru ca ele sunt asociate cu amintirea. Nu conteaza la ce se refera aceasta. Te simti ca si cand ai fi acolo.

Daca pana acum te tineai strans de amintiri negative… A SOSIT MOMENTUL sa le privesti si sa le reduci dimensiunile.

Un alt lucru pe care ai nevoie sa il faci este sa transformi amintirea intr-un stop-cadru. Du-te direct la sfarsitul evenimentului si formeaza din acea imagine un stop-cadru. O imagine statica va fi apoi usor de sters, de transformat intr-o imagine tot mai difuza, stearsa, alba…

In plus observa unde este in corp senzatia pe care o produce amintirea (poate fi un “nod” in stomac, in gat, in piept…) si in ce directie se misca aceasta (punand mana pe zona aceea a corpului si miscand-o inainte-inapoi si stanga-drepata, vei simti la un moment dat care este directia de miscare a senzatiei interne). O data ce o identifici, o poti controla.

Toate acestea se pot sintetiza intr-un exercitiu, avand urmatorii pasi:

1. Gandeste-te la o amintire la care vrei sa incetezi sa te mai gandesti

2. Observa submodalitatile (imagine: marime, culoare, stralucire; sunet: intensitate; senzatii). Transforma filmul amintirii intr-un stop cadru format din imaginea finala si micsoreaza-i dimensiunile.

3. Imagineaza-ti un buton care iti permite decolorarea (albirea) imaginii. Rasuceste butonul brusc, albind imaginea foarte repede.

4. Repeta acest procedeu de 3 ori.

5. Vizualizeaza-te la sfarsitul filmului si deruleaza totul in sens invers, vaznad cum totul merge de-a-ndoaselea: imagine, sunet. Ai putea chiar sa-ti imaginezi ca derularea are loc pe o muzica de circ, care iti provoaca rasul. Apoi roteste senzatia din corpul tau in sens invers celui pe care l-ai identificat.

6. Acum disociaza-te de imagine. Iesi din ea si impinge-o la distanta. In acelasi timp, in mintea ta inlocuieste-o cu altceva, pentru ca nu este suficient sa depasesti trecutul, ai nevoie sa te gandesti al viitor. Construieste in mintea ta o imagine care sa te atraga irezistibil, despre cum ai vrea sa fi.

7. Acum, cand vei incerca sa te gandesti la amintirile negative, cu cat te vei stradui mai tare, cu atat mai greu va fi sa ti le mai amintesti.

Totusi pentru unele amintiri foarte vechi este posibil sa fie nevoie sa repeti intreg procesul de cateva ori, insa rezultatul il veti obtine cu siguranta. In plus aceasta este o tehnica ce poate fi pusa in practica pentru fiecare amintire negativa in parte, pana ce te desprinzi de suferinta si te indrepti spre speranta, fara sa mai ai in cale nici un obstacol.

Acest procedeu se bazeaza pe o observatie facuta de psihologul Virginia Satir. Richard Bandler povesteste un dialog cu ea. Virginia il intreaba care crede el ca este cel mai puternic instinct al omului si el spunea ca cel de supravietuire. Virginia insa l-a contrazis spunand ” la oameni cel mai puternic instinct este nevoia de a privi spre ceea ce le este familiar.” Pe oameni ii ingrozeste necunoscutul.

De aceea am modificat si inlocuit imaginile din mintea noastra, pentru ca atunci cand mintea se va duce la locul stiut, va gasi altceva.

Richard Bandler ne sfatuieste sa folosim aceasta tehnica pentru a ne aseza sperantele si visurile inaintea cosmarurilor, spaimelor si problemelor pe care le avem. Si ne mai spune ca poate, un psiholog ar numi asta reprimare.

El, insa, o numeste planificare si ne recomanda inca un exercitiu cu care sa ne ajutam sa ne simtim bine atunci cand avem nevoie.

Pentru asta ai nevoie sa iti amintesti depre linia timpului (am vorbit despre ea in articolele trecute; este linia care uneste trecutul cu viitorul, trecand prin prezent, in pozitiile in care tu le vezi).

1. Gandeste-te la linia timpului si imagineaza-ti ca plutesti deasupra ei si ca vezi cum trecutul tau alearga spre viitor.

2. Aminteste-ti un moment in care te-ai simtit minunat, ai ras, ai simtit ca totul va fi bine si ca viata este minunata.

3. Aminteste-ti totul in detaliu si roteste senzatia din interiorul tau. Apoi imagineaza-te din nou deasupra liniei temorale avand aceasta senzatie in interior.

4. Asociaza acest sentiment cu o culoare si imagineaza-ti ca acel sentiment de bucurie vine de pe un furtun si este gata sa tasneasca afara. Priveste in jos la trecut.

5. Vizualizeaza trecutul pana la momentul nasterii, cu toate amintirile avute vreodata. Observa ca amintirile negative sunt colorate in negru.

6. Imagineaza-ti ca de deasupra liniei temporale, dai drumul la furtun si lasi sa curga din el acel sentiment minunat care coloreaza diferit toate amintirile. Observa cum amintirile negative isi schimba culoarea.

7. Imagineaza-ti cum revii in momentul prezent si, privind spre viitor, lasi sentimentul minunat sa inunde viitorul, astfel incat esti din ce in ce mai entuziasmat de viitorul tau si te simti extraordinar de bine in legatura cu ce te asteapta.

Pare prea simplu? Asa sunt toate lucrurile bune si adevarate in viata: SIMPLE. Uneori le complicam noi cu temeri sau convingeri limitative.

Pare complicat? Crezi ca nu poti vizualiza, auzi sau simti toate astea? Ca nu le poti coordona, schimba, inversa… Desigur ca poti!

Da-ti voie sa o faci! Mintea este cel mai priceput si fidel slujitor al tau, daca o folosesti asa cum ti-a fost data: ca un instrument. Daca insa o lasi sa preia conducerea, devine un stapan aprig, pentru ca te tine in zona temerilor si credintelor limitative, iti limiteaza imaginatia si optiunile, lucrand doar cu lucruri deja cunoscute. Nu-i place sa ia in seama sentimentele pentru ca simte cum pierde conducerea. Dar daca ii comanzi te va asculta, pentru ca nu are alta alegere. Pana la urma este doar atat: un minunat instrument.

Am ajuns din nou la un sfarsit de articol si, asa cum te-am obisnuit, iti voi darui o noua poveste: Metafora creionului
“Copilul isi privea bunicul scriind o scrisoare. La un moment dat il intreba ce scria.
Bunicul se opri din scris, zambi si-i spuse nepotului:
– Mai important decat cuvintele este creionul cu care scriu. Mi-ar placea sa fii ca el, cand vei fi mare. Copilul privi creionul intrigat, fiindca nu vazuse nimic special la acesta.
– Dar e la fel ca toate creioanele pe care le-am vazut !
– Totul depinde de felul cum privesti lucrurile. Exista cinci calitati la creion, pe care daca reusesti sa le mentii, vei fi totdeauna un om care traieste in buna pace cu lumea.Prima calitate: poti sa faci lucruri mari, dar sa nu uiti niciodata ca exista o Mana care iti conduce pasii. Pe aceasta mana o numim Dumnezeu si El ne conduce totdeauna. A doua calitate: din cand in cand trebuie sa ma opresc din scris si sa folosesc ascutitoarea. Asta inseamna un pic de suferinta pentru creion, dar pana la urma va fi mai ascutit. Deci, sa stii sa suporti unele dureri, pentru ca ele te vor face mai bun. A treia calitate: creionul ne da voie sa folosim guma pentru a sterge ce era gresit. Trebuie sa intelegi ca a face o eroare nu inseamna neaparat ceva rau, ceea ce este important este faptul ca ne mentinem pe drumul drept. A patra calitate: la creion nu este important lemnul sau forma lui exterioara, ci mina de grafit din interior. Tot asa, ingrijeste-te de ce se intampla inlauntrul tau. Si, in sfarsit, a cincea calitate a creionului: lasa intotdeauna o urma. Tot asa, sa stii ca ceea ce faci in viata va lasa urme, astfel ca trebuie sa incerci sa fii constient de fiecare fapta a ta.”

 

Share
39

Related posts

April 8, 2019

Cine zice ala este


Read more
March 7, 2019

Descopera calitatea …


Read more
January 25, 2019

Instructiuni de zbor


Read more

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Formare Master NLP

Articol recente

  • 0
    Master NLP si Consilier NLP Integrativ®, Sibiu 10–12 mai 2024
    June 11, 2022

Inscrie-te la newsleter

Fii la curent cu ultimele articole postate.

Recent Posts

  • Master NLP si Consilier NLP Integrativ®, Sibiu 10–12 mai 2024
  • Master NLP si Consilier NLP Integrativ®, Cluj-Napoca 22 – 24 noiembrie 2024
Logo editabil

facebook.com/nlpintegrativ.ro

Contacteaza-ne

Asociatia Profesionala de NLP Integrativ®

+40 745 968 900

contact@nlpintegrativ.ro

Pentru noi opinia ta este foarte importanta. Prin urmare, te rugam ca in aceasta pagina sau in zona rezervata comentariilor pentru articole sa iti exprimi gandurile, sugestiile sau intrebarile.

Politica de confidentialitate
Politica de utilizare cookie-uri

© 2018-2025 Asociatia Profesionala de NLP Integrativ® | Toate drepturile rezervate | Made by ThisAgency
    Acest site folosește cookie-uri, prin continuarea navigarii sunteti de acord cu politica de uilizare a cookie-urilor.De acord Citeste mai mult
    Politica de utilizare Cookie-uri

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT